"Fear of the Woods" är färdiginspelad!

När juldagsmorgonen glimrade som allra bäst fick Tellusredaktionen ett mail från regissören Titus Paar, som ville meddela att inspelningarna av "Fear of the Woods" nu är avslutade.

Minnesgoda läsare kommer säkert ihåg att vi skrev om denna film tidigare i år, och här kommer alltså en liten uppdatering.

"Fear in the Woods" blir Titus Paars första film i Sverige sedan genombrottet i Hollywood med "The Perfect Weapon", actionrullen med Steven Seagal som tog sig rakt in som nummer ett på Netflix i USA. Paar beskriver den nya filmen som en blandning av monstermatinékänslan hos "Hajen", den härliga retrotouchen och skådespeleriet från "Stranger Things" och visionen om björnen från 80-talsanimen "Silver Fang".

Det låter som en härlig och vågad mix, lite som Paars senaste svenska film "Legend of Dark Rider" från 2015, en film som gjorde att Hollywood fick upp ögonen för honom. Vi har tidigare recenserat den filmen och ni har väl inte heller missat att den finns att se gratis på YouTube.

I casten ser vi kultskådisen Vernon Wells från "Mad Max: The Road Warrior" och "Commando" som i och med inspelningen gör sitt första besök i Sverige.

- Min agent avrådde mig från att göra den här filmen, jag är 74 nu och att filma i två meter snö, hårda action scener och sträng kyla var inget han rekommenderade. Men jag sa åt honom att jag inte är dum nog att säga nej till Titus. Vi jobbade tillsammans senast på "The Perfect Weapon" och jag blev riktigt imponerad. Jag filmar gladeligen med honom igen, säger Wells.

Titus själv säger:
- Jag pratade med honom innan inspelningen och tänkte fråga honom om jag behövde fixa en stuntman. Vernon såg drygt på mig och svarade "Jag gör mina egna stunts bara jag får ta med mig en rollator.... Vad fan tror du, jag är en jävla 80s action star, jag klarar allt!"
Det är det jag älskar med Vernon, han är skön och jobbar extremt hårt, han gör väldigt hårda grejer i den här filmen som få skådespelare i den åldern skulle klara av. Han var en barndomsidol för mig sedan "Mad Max: The Road Warrior" och det är kul att jobba med honom igen.

I andra roller ser vi bland andra Ralf Beck som senast gjorde en prisvinnade roll i "Huntress - Rune of the Dead" och i Paars "Legend of Dark Rider".

Titus:
- Ralf är en av Sveriges bästa skådespelare, speciellt på Engelska, han är uppe i toppen av en handfull skådisar som verkligen kan leverera på engelska.

Filmens unga huvudroll görs av Christian Arnold, som är mer känd från teaterscenen där han just nu gör titelrollen i "Robin Hood".

Titus:
- Jag scrollade runt på svenska skådespelare och hittade av en slump Christian, det första som hoppade fram och fångade min uppmärksamhet var hans hår och look. Sådana killar görs inte längre. Jag testfilmade honom och han var precis så bra som jag hade hoppats. Christian kommer ha en ljus framtid efter den här filmen, vi tog honom till nästa nivå helt klart. Man får mycket gratis och växer när man spelar mot folk som Vernon och Ralf.

Filmen utspelar sig i Alaska på mitten av 90-talet och följer en familj av björnjägare som fått i uppdrag av den lilla skidorten att ta reda på om det är en björn som ligger bakom flera mystiska försvinnanden av boskap. Sonen i familjen skriver för den lokala skoltidningen och slåss för djurens rätt. Han är övertygad om att det är ett försäkringsbedrägeri som ligger bakom där en björn får skulden. Hans far och farbror låter honom motvilligt följa med på jakten som snart slutar i katastrof där jägarna stängs in i en tjock dimma och en enorm monsterbjörn är dem hack i häl.

"Fear of the Woods" är ett försök att få in en rad produktioner av internationellt gångbar genrefilm som kan göras i Sverige på engelska, och drar nytta av Paars distributionsarm i USA. Filmen är en samproduktion mellan Paars egna Paar Productions AB och Fia Hammarströms VOICE AB som producerar och finansierar filmen med stöd av Film i Öst.

Titus:
- Eftersom det inte finns filmstöd för den typ av film vi vill göra så har alla ställt upp utan arvode för att bana väg för fler liknande projekt efter denna. 
Vi har inte tid att vänta på att svensk film industri ska vakna upp, vi kör vårt race. Det är så att man får en tår i ögat när man tänker på att all cast och crew gått in i mitt galna björnprojekt, med så mycket energi och passion. Men det är ju sådant här vi alla drömmer om att få göra. Är man inte nöjd med filmindustrin som den är så får man skapa sin egen industri och detta är bara början. Är evigt tacksam för vad mina "soldater" gjort för filmen, det ser verkligen ut som en film med en budget på 15 miljoner dollar.

Cast och crew i alla ära men det som kommer få publiken att tappa hakan är filmens riktiga huvudroll: björnen.

Titus:
- Vi ville vara genren trogen och har inte byggt en CGI björn utan björnen är 100% äkta och det som syns i filmen är allt fångat av kameran.

Den otroliga björndräkten med radiostyrt huvud är skapat av Fixas i Göteborg, som bland annat också gjort Snögubben i årets julkalender på SVT. 

Titus:
- Det är något magiskt med att den finns på riktigt, som E.T. eller hajen i "Hajen", man ser ju lite att det är en mekanisk grej med gummi och hår på, men man köper det, för där kommer filmmagin in, med en charm man inte får med CGI. Man vill tro på den för den finns där på riktigt. Fixas har lagt 6 månaders jobb på att skapa den här björnen in i minsta detalj och den filmas på plats i olika storlekar och sedan görs den 3 gånger större för att vara helt enorm. En monsterbjörn ingen någonsin skådat på film. Jag gör bara filmer jag själv vill se som publik och den här filmen har jag velat se sedan jag var sex år gammal och såg "Silver Fang" första gången.

- Det var en sjukt svår inspelning på bergstoppar, i skog med två meter snö, 15 minusgrader och en mekanisk björn. Men vi klarade det och jag är så taggad för att visa upp den här filmen för världen senare i vår.

Tellusfilm tackar Titus för uppdateringen, och önskar att all efterproduktion går som på räls!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer