Gray Man, The

  • Svensk titel: Gray Man, The
  • Originaltitel: The Gray Man
  • Speltid (min): 128
  • Release (Streaming): 2022-07-22
  • Streamingplattform: Netflix
  • IMDb: Gray Man, The

Recension - Streaming

Johan har kollat in den röjigaste actionfilmen på länge på Netflix. Vi snackar om omtalade "The Gray Man". Och den går inte av för hackor.

Vilka har vi i rollistan? Bra skådisar: Ryan Gosling ("Blade Runner 2049") spelar den gråe CIA-hjälten Six. Hans åldrade mentor gestaltas av Billy Bob Thornton ("Bad Santa"). Chris Evans ("Captain America") gör den hänsynslöse skurken Lloyd Hansen. Mindre skurkroll bidrar Jessica Henwick ("Iron Fist") med. Bond-bruden Ana de Armas ("No Time to Die") är en hjälpsam agent som föredrar laddade vapen.

Storyn? Den skicklige gray-man-CIA-agenten Six snubblar över ett USB-minne med känslig information som hans chefer bra gärna vill ha tillbaka. Sedan är jakten igång och filmen stannar aldrig upp. Ska Six lyckas rädda livhanken på sig själv och sin mentors unga släkting som olägligt nog har hjärtproblem?

Det här känns väldigt påkostat med snygga, röjiga actionsekvenser i varierade miljöer. Den intensiva känslan jag får (av drivet i storyn och musiken) är James Bond möter Ethan Hunt. Högt underhållningsvärde med demolering av fordon och brutal labyrintuppgörelse. Stor potential för en ny franchise. Bröderna Russo ("Avengers: Infinity War" och "Avengers: Endgame") bevisar helt klart att de kan regissera mer än superhjältar.

På minuskontot? Jag har lite svårt för Chris Evans som den hänsynslöse skurken Lloyd. Är det för att jag förknippar honom så starkt med helyllehjälten Steve Rogers? Maybe. Vidare tycker jag att slutet kunde ha varit mer uppfriskande än så här. 

Men jag rekommenderar ändå actionspionfilmen starkt. "The Gray Man" sticker ut ur mängden och har inte en död sekund. Fyra Chris Evans-mustascher av fem möjliga i betyg. Det är inget att skämmas över.

Johan Karlsson

Kommentarer