Whale, The

  • Svensk titel: Whale, The
  • Originaltitel: The Whale
  • Speltid (min): 117
  • Release (Bio): 2023-03-10
  • IMDb: Whale, The

Recension - Bio

I helgen var recensent-Karlsson på Skrivarklubben i Blekinges årsmöte på Centrumbiografen i Ronneby. Klubben bjöd frikostigt på en filmvisning av den omtalade dramafilmen "The Whale". Och det var minsann en välgjord slutna-rummet-film som föll skribenten i smaken. 

Brendan Fraser ("The Mummy"-trilogin) spelar den godhjärtade distanskursskrivcoachen Charlie som är smällfet och stor som ett hus. En vacker dag får han ett tungt hälsobesked av sin älskvärda hemsjukvårdare Liz (Hong Chau). Snart räcker han ut en hand till sin försummade tonårsdotter Ellie, slagkraftigt spelad av Sadie Sink (Max i "Stranger Things"). Ty Simpkins ("Iron Man 3", "Jurassic World") spelar den religiöse killen Thomas som bara vill hjälpa till, men mest predikar för döva öron.

Vad hamnar på minuskontot? Inte mycket. Möjligen hade jag rent storymässigt velat se en flashback från Charlies nykära dagar före tragiken drog igång. Slutna-rummet-upplägget är dessutom något begränsande då vi aldrig lämnar Charlies instängda hem, på gott och ont.

Vad hamnar på pluskontot? Skådespeleriet helt klart. Fraser vann nyligen en Oscarsstatyett för sin skådespelarinsats i den två timmar långa filmen. Jag förstår varför. Sadie Sink är också upproriskt briljant. Slutet är mycket gripande och man fäller onekligen en tår. En stark skildring.

Det här är en tänkvärd, tröstätande film som mitt i misären ändå vill se det goda i tillvaron. Med litterära paralleller till bokklassikern "Moby-Dick". Regisserad av skicklige Darren Aronofsky ("The Fountain", "The Wrestler"). Kanonbra om man vill hugga in på något rejält på dramafronten och pausa från alla superhjältar.

Johan Karlsson

Kommentarer