Karlssons Topp 12 över de bästa biofilmerna 2015

1. Chappie (Neill Blomkamp)
Att få in existentiell ångest och tung action i samma robotrulle är imponerande. Med mångsidiga, engagerande och oförutsägbara ”Chappie” bevisar Blomkamp (“District 9”, framtida ”Alien 5”) än en gång att han är sciencefictiongenrens starkast lysande stjärna. 
 
2. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (J.J. Abrams)
När det kommer till kära återseenden visar Harrison Ford var skåpet ska stå i "Episod VII". Om man nu trodde att Indiana Jones var Fords livs roll inser man plötsligt att man hade fel. Rymdsmugglarikonen Han Solo spelar i en helt egen division. När han tjafsar med Chewie och kallar BB-8 för ”kulan” är det bara att göra tummen upp, BB-8 style. "Episod VIII" är redan sjukt efterlängtad.
 
3. Jurassic World (Colin Trevorrow)
”Jurassic World” är en vital reptilrenässans som öppnar dörren för fler underhållande kapitel. Då gärna med lite mer svärta och lite fler uppoffringar som svider.
 
4. Mad Max: Fury Road (George Miller)
"Mad Max: Fury Road" är ett fullkomligt galet och maxat actionäventyr med uppror, överlevnad och hysterisk fordonsdyrkan i fokus. I princip rör det sig om en enda lång, intensiv biljakt med kniven mot strupen. En rulle med poetisk sandkornsdesperation och uttorkad klasskamp. 
 
5. Ant-Man (Peyton Reed)
Mycket av humorn bygger på vältajmade klipp från miniatyrstorleksaction till normalstorleksperspektiv, som de geniala leksakstågscenerna. Paul Rudd känns lika självklar och skön som Ant-Man som Robert Downey Jr. gör som Iron Man. Sjyst att han får en uppföljare tillsammans med Wasp, fast innan dess blir det "Civil War".

6. Mission: Impossible - Rogue Nation (Christopher McQuarrie)
Svenskrekryteringen som började i ”Ghost Protocol” (med Michael Nyqvist som skurkprofessorn Hendricks) fortsätter nu i ”M:I-5”. Doldisen Rebecca Ferguson har en sällsynt närvaro och är strålande kompetent i den kvinnliga huvudrollen. Agent Ilsa Faust är Ethan Hunts jämlike. Båda är livsfarliga och förbrukningsbara proffs vars lojalitet ifrågasätts. Duon återvänder i den planerade uppföljaren som ovanligt nog får behålla sin regissör.

7. Avengers: Age of Ultron (Joss Whedon)
Till de njutbara höjdpunkterna hör vitsig superhjältedialog, nya starka rollfigurer som Scarlet Witch och Vision samt Hawkeyes självdistans till att han var hjärntvättad i större delen av första ”Avengers”.
 
8. Terminator Genisys (Alan Taylor)
Vem minns inte den döhäftiga sekvensen när hjältetrion slåss mot en klassisk T-800 och en metallfarlig T-1000 på samma gång? Hela filmen känns mycket respektfull mot klassikerna "T1" och "T2".
 
9. Fast & Furious 7 (James Wan)
I sjuan tar sig Vin Diesel & Paul Walker an skyhöga skyskrapor på ett sätt som får agent Ethan Hunt att framstå som en mes. Dwayne Johnsons muskelberg Hobbs är dessutom rena terminatorn och köttar på så in i bomben. Bjässens överdrivna gipsscen är helskön och för tankarna till gamla tiders osannolikt macho actionrullar. Filmen fick extra känslomässigt krut då Walker dog innan den var färdiginspelad. 
 
10. The Martian (Ridley Scott)
Den här rullen för tankarna mer åt realistisk nödlägessciencefiction som ”Apollo 13” och ”Gravity”, även om människan i verkligheten inte satt sin fot på Mars riktigt ännu. Några specialeffektssmockade överdrifter är det inte tal om. Det subtila skådespeleriet från Jeff Daniels, Kristen Wiig med flera är stabilt, men det finns bara en uppfinningsrik stjärna - Matt Damon. En spännande Mars-rulle med otippat passande discomusik, rymdvackra miljöer och vettig 3D.

11. Kingsman: The Secret Service (Matthew Vaughn)
Här har vi en traditionell men väl utförd underdogstory som engagerar. Filmen är även en nödvändig motreaktion till alla realistiska, mörkare James Bond-, Jason Bourne- och Jack Bauer-äventyr. Festliga fyrverkerier och slakten i kyrkan etsar sig fast, och en onödigt plump scen som inte passar in.
 
12. Taken 3 (Olivier Megaton)
Relationen mellan far och dotter utgör en fin röd tråd genom hela trilogin, vilket ger pluspoäng. Trean är bättre än tvåan. Liam Neesons röst är fortfarande riktigt ball. Och "Taken 3" lär med all sannolikhet vinna pris för fulast kalsonger på filmskurk.

Årets biobesvikelser: Jupiter Ascending & Spectre.

Johan Karlsson

Kommentarer